Ängen blev gräsmatta

.

Vi började hösten 2016 med att låta vår käre grannbonde klippa ner vår äng med sin traktor. Den blivande gräsmattan såg ganska sorglig ut och liknande inte någonting i närheten av en “riktig” gräsmatta så vi började planera att till nästa år lägga ut ny jord och så nytt gräs. Vi fortsatte dock att klippa med “vanlig” gräsklippare för att få bort det mesta av tjockare växtlighet som tjocka tistlar, trädskott, tjocka grästovor osv. Vi fick naturligtvis för hand klippa bort/slita upp träd, rötter och skott för att förbereda för den nya gräsmattan.

När våren kom så visade det sig att jorden och gräset skulle få vänta till nästa år. Så vi gränsade av den del av gräsmattan som var hyfsat plan/platt och som vi hade sått för hand, ca 1000m² och lät vår robot klippa där. “Ängen” började vi klippa lite då och då för hand. Den såg något bättre ut efter ett tag, men fortfarande långt ifrån en grön och fin gräsmatta. Dock så ville vi ändå prova att låta roboten klippa även en del av “ängen”. Så vi utökade vår avgränsning och tog med ungefär hälften av ”ängen”. Den delen var allt ifrån plan och vi såg det lite som en mardröm för vår kära robot, men vi ville ju utmana den. Vi var tvungna att fylla i de värsta groparna och sork-hålen. Sakta men säkert märkte vi att det trots allt ändå gick väldigt bra för hen, trots att den praktiskt taget guppade sig fram.*

 

Efter ett litet tag började gräset se mer grönt och levande ut. När man tittade närmare så kunde man tydligt se att det hade blivit tjockare och många kala fläckar började fyllas ut. Vi fortsatte klippa resterande äng manuellt, och den delen var märkbart mycket torrare, gulare och ledsnare. Vi började göra i ordningen resten av ”ängen” genom att få bort alla skott osv även där. Efter lite slit och svett kände vi oss redo, så vi lade tråd runt hela området. Självklart så hade man missat lite skott, pinnar och dyl. och det hördes tydligt när roboten körde där, men vi ville testa även det. Resultatet blev över förväntan, och då har vi alltså bara låtit roboten klippa där. Vi har varken gödslat eller kastat ut gräsfrön i den delen.*

Så under en sommar så lyckades vi förvandla en fd äng, invaderad av småträd/skott, till en ganska hyfsad gräsmatta. Utan att göra annat än att klippa den, efter att vi rensat den från ”hinder” förstås.

 

En annan sak som vår robot utsattes för under våren var sand. Vi skulle sätta igen ett ”dike” som gick över gräsområdet. När vi satt igen det så lade vi sand som översta lager. Innan vi hann få på jord så lät vi roboten ändå gå över hela området. Den fick gå så ca 2 veckor, och självklart var det tufft för den. En robotgräsklippare är inte gjort för det. Så den körde ibland fast, det virvlades upp damm-moln osv. och efter några dagar hade knivarna slitits ner en del, som väntat, som att blästra dom i sand. Trots allt detta så klarade sig roboten utan problem. Knivtallriken stannade om den tog i sanden, eller så stannade hjulen om de grävt ner sig och fastnat. Roboten har en skyddsmekanism så att den kontinuerligt mäter strömmen i samtliga motorer och ifall det blir för hög ström i någon motor så stannar den, t.ex. när den kört fast. Detta för att motorn inte ska bli överhettad. Vi öppnade även upp roboten för att se om dammet hade lyckats leta sig in genom packningar osv. Men det var inga problem.*

 

På vintern hade vi påhälsning av vildsvin, en ganska jobbig syn att vakna upp till.
Vi lade tillbaka de tovor som gick. Men det var fortfarande väldigt gropigt och ojämnt.

Vi var lite tveksamma till att skicka ut vår robot tidigt på våren, men den har lyckats att inte fastna, mycket tack vare de nya hjulen. Den har det jobbigt och guppar runt en del, men trots det sköter den sig väldigt bra. Bra uthållighets-test för den också tycker vi. Så här ser gräsmattan/”ängen” ut nu på våren efter 2-3 veckors klippande.
(“ängen” är den delen som är ovanför den utlagda jorden)

 

Och vi fortsätter att bättra till vårat fd. dike.

Vi ska också toppdressa och stödså gräs i den resterande delen som vi förra året “toppdressade” med sand, det är en tuff jord med mycket lera. 

 

Näst på agendan är dock att jämna till efter vildsvinen. Och ja, vi har satt upp elstängsel.

Vildsvin – dBot
1 – 0

Men dom är ju ändå rätt söta.

 

*OBS
Alla tester vi utfört på vår robot har vi gjort på eget ansvar. Vi har hela tiden varit medvetna om att garantin inte gäller när man använder roboten i sådana miljöer som den inte är tillverkad för. På samma sätt lämnar varken vi eller tillverkaren garanti vid sådan yttre påverkan. Däremot har vi varit trygga med att om något ev. hade gått sönder så hade det inte varit några problem, då roboten är byggd för att det enkelt ska gå att laga den vad som än går sönder.

 

Copyright © 2022 dBot® Robotgräsklippare - info@dbot.se
Tillbaka