Varför Robot?

Varför inte?

Fördelarna är helt enkelt nästintill oändliga.
Här är några:

 

§ Du slipper att klippa gräsmattan själv.

Får man abstinens till sin manuella gräsklippare så är det bara att pausa roboten i någon vecka och klippa på det gamla sättet. Vi har hittills aldrig hört att detta har hänt. Men har du varit med om det så skicka gärna in och berätta.

 

§ Gräsmattan blir grönare, starkare och finare

En stor fördel med robotgräsklippare är att den klipper ofta, vilket gör att den varje gång bara klipper av en liten bit av toppen på gräs-strået. Och egentligen så klipper den inte gräset, utan den skär av det med rakblads-vassa “fritt hängande” knivar. Detta är väldigt skonsamt för grässtrået. Om man är lite dramatisk så kan man jämföra det med att råka såga sig i fingret mot att skära sig på ett rakblad. Båda är visserligen obehagliga, men i längden gör rakblads-såret mindre ont och läker väldigt mycket snabbare. På samma sätt så återhämtar sig gräs-strået fortare. Det stimulerar även dess rötter vilket gör att gräset blir tjockare, tåligare och sprider sig bättre.

Det är “vetenskapligt” bevisat, av oss. Det område på ca 3000m² som vi utfört våra påfrestande tester under hela 2017 bestod i början av 2/3 äng. En äng som var i färd med att bilda en skog. Läs mer om detta här: Ängen blev gräsmatta

 

§ Naturlig och automatisk gödsling

Samtidigt så blir de små avklippta grässtråna naturlig gödsel för gräsmattan. Till skillnad mot traditionell gräsklippning så blir klippet så litet att det osynligt sprider sig jämt över gräsmattan och förmultnar väldigt fort, så du får jämn och kontinuerlig gödning. Medans det vid klippning med “vanlig” gräsklippare ofta blir högar som man måste samla upp och ta hand om, ifall man inte har en uppsamlare, för att inte gräsmattan skall kvävas, och sedan kanske man istället behöver köpa gräsgödsel. Även om det blåser in löv, i rimlig mängd, på ens gräsmatta så hjälper roboten till att sprida och hacka upp dessa så att de inte heller behöver kväva gräsmattan och de blir också väldigt bra kompletterande gödning. Så man slipper att samla ihop löv som man sedan kanske bränner i onödan. Win-win helt enkelt.

 

Miljö och Ekonomi

Du slipper köpa bensin regelbundet och både du och naturen slipper andas in bensinångor. Vi mätte upp att vår största modell E1600T med batterikapacitet på 13,2 Ah kostar ca 1:- per laddning. Säg att man kör man roboten 4 gånger i veckan, då blir det alltså ca 16:-/mån.

PS.
Gräsmattan behöver vila från klippning

Välj inte en robotgräsklippare som bara precis klarar ytan på gräsmattan. Det kan innebära att klipparen kommer att behöva gå alla veckans dagar, kanske fler än en gång om dagen för att hålla tillbaka längden på gräset. För att gräsmattan ska bli fin och tät behöver den vila helt från gräsklippning ett par dagar i veckan. Mät gärna upp er gräsmatta och skicka in ritning och bilder på tomten till oss så kan vi resonera om vad som lämpar sig bäst just hos er. För att enkelt mäta upp sin gräsmatta: Mätning på Eniro

Copyright © 2022 dBot® Robotgräsklippare - info@dbot.se
Tillbaka